MARIA THERESA ALVAREZIN MUSEO

Venezuelalainen Maria Theresa Alvarez synnytti siamilaiset kolmoset San Juan de los Morrosissa vuonna 1894. Kolmosilla ei ole jalkoja, koska synnytyksessä auttanut lääkäri aloitti kuolleen sikiön paloittelun synnyttämisen mahdollistamiseksi luullen sikiötä normaaleiksi kaksosiksi. Huomatessaan sikiöiden kasvaneen yhteen kalloistaan suoritettiin tuohon aikaan hyvin vaarallinen keisarinleikkaus. Leikkaus oli koitua Maria Theresan kohtaloksi. Hän joutui useiden komplikaatioiden seurauksena olemaan sairaalassa 4 kuukautta ja 5 päivää.

Tuona aikana hän näki toistuvan unen, jossa neitsyt Maria tuli hänen huoneeseensa ja ojensi hänelle valkoisen liljan, joka laskeutui Maria Theresan kädelle ja muuttui kyyneliksi. Unen hän tulkitsi siten että hän sai tehtäväkseen pitää huolta kolmosista. Heti leikkauksesta herättyään Maria Theresa vaati saada pitää lapsensa; lääkärin kieltäydyttyä hän ryhtyi nälkälakkoon. Kahdeksan päivän päästä kolmoset tuotiin leikkauksen ja nälän heikentämän Maria Theresan yöpöydälle.

Maria Theresa yritti järjestää kolmosille oikeat ristiäiset mutta pappi kieltäytyi siunaamasta sikiötä ja neuvoi Maria Theresaa järjestämään hautajaiset. Tämän seurauksena Maria Theresa erosi kirkosta ja erakoitui. Maria Theresa nimesi sikiön Tomasa-Corazón-Dolores Alvareziksi ja lopun elämäänsä hän vietti valmistaen lapselleen apuvälineitä, vaatteita ja leluja; hän jopa sävelsi tuutulauluja. Hän oli kuolemaansa asti varma että Tomasa-Corazón-Dolores olisi selviytynyt hengissä mikäli Maria Theresaa hoitanut lääkäri olisi välittömästi tehnyt keisarinleikkauksen. Hän nosti useita kertoja syytteen lääkäriä vastaan lapsensa murhasta. Syytettä ei koskaan otettu vakavasti eikä se koskaan johtanut oikeuteen asti. Lääkärin mukaan sikiö oli ollut kuolleena kohdussa noin kaksi viikkoa ennen synnytystä.

Suurin osa Tomasa-Corazón-Doloresin tavaroista tuhoutui tulipalossa vuonna 1929. Esineiden tuhoutuminen sai Maria Theresan keskittymään lähes kahdeksi vuodeksi eläviin lapsiinsa Juanitaan ja Lucíaan. Toukokuussa 1931 Maria Theresan mies Alejo Alvarez menehtyi ukkosmyrskyssä jäätyään kaatuvan puun alle. Maria Theresa piti tätä rangaistuksena siitä, että oli laiminlyönyt neitsyt Marialta saamaansa tehtävää, ja heti Alejo Alvarezin hautajaisten jälkeen ryhtyi kuumeisesti sisustamaan kolmosille huonetta perheen uuden talon toiseen kerrokseen. Maria Theresa saattoi viettää kuukausia sulkeutuneena kolmosten huoneeseen.

Maria Theresa Alvarez kuoli haimasyöpään vuonna 1951 vain viikkoja syöpädiagnoosin saatuaan. Viimeiseksi Alvarezin kolmosilleen valmistamakseen esineeksi jäi kemaesiitistä vuoltu hautakivi. Lohkareen Alvarez toi pyhiinvaellusmatkalta Chilen vuoristosta 1949. Kemaesiitti on hyvin kova ja vaikeasti työstettävä kivilaji, jota Chilen vuorilla asuvat Pamus-intiaanit kutsuvat kiveksi, josta jumalat rakentavat talonsa. Hautakiven työstäminen vei Alvarezilta lähes kaksi vuotta.

Maria Theresa Alvarezin museo perustettiin 1978 Juanitan tyttären, Maria Theresan lapsenlapsen Azucena Ramosin toimesta. Maria Theresa Alvarezin museo toimi ensin kotimuseona mutta taloudellisten vaikeuksien takia joutui lopettamaan toimintansa jo 1981. Suku lahjoitti kokoelman vuonna 1984 paikallishistoriaa esittelevälle Museo Panorámico de San Juan de los Morrosille, jossa kokoelma on ollut esillä lähes yhtäjaksoisesti nykypäivään asti. Kokoelmaan kuuluu myös Tomasa-Corazón-Doloresin sikiö, mutta johtuen kuljetuksen riskeistä se ei ole mukana kiertävässä näyttelyssä.

Maria Theresa Alvarez kotitalonsa portailla vuonna 1894.